Mănăstirile din Mărcuș și Dobârlău

Mănăstirea de călugăriţe cu hramul “Sfinţii Români” (a doua duminică după Rusalii) şi Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie), se află în comuna Dobârlău, la 27km nord-est de Braşov, 20 km nord-vest de Întorsura Buzăului, 22 km de municipiul Sfântu Gheorghe, 41 km de staţiunea balneoclimaterică Covasna. Situatăpe o colină deasupra satului Dobârlău, ea se poate vedea din DN 11Brasov-Bacău, în dreptul localităţii Ozun.

Părintele Arsenie Boca spunea despre acest loc: “măi, voi nu aveţi idee ce loc este ăsta! Ăsta e un loc sfânt. Vor cânta îngerii din cer aici, căci e sfinţenie mare…! … Suzana, tu vei face mănăstire acolo, dar nu va ţine mult. Nu voi mai fi eu atuncea şi nu vei mai trăi nici tu, când cineva din neamul tău o va ridica iarăşi şi va dăinui.

Început în 1991, în complexul monahal găsim o biserică, altar de vară, chilii şi un orfelinat numit Asociaţia de Binefacere Sfânta Iustina.

O altă biserică de pe teritoriul comunei ce poate fi admirată este Biserica Ortodoxă ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’’ din Mărcuş, construită în anul 1864 din cărămidă, acoperită cu ţiglă solzi. Planul bisericii este în formă de cruce, cu o lungime de 20 de metri, două abside şi un turn înalt de 18 metri, acoperit cu tablă zincată. Ferestrele bisericii sunt înguste şi înalte, altarul are plafonul în formă de calotă, iar naosul este boltit semicilindric.

Alte lăcaşuri de cult demne de admirat în comuna Dobârlău sunt: Biserica Prtodoxă ,,Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena’’ din satul valea Dobârlăului, construită între anii 1977-1979 şi Biserica Ortodoxă ,,Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’’ din Lunca Mărcuşului, construită în anul 2000.