Cabana Vârful Ciucaș–Vârful Ciucaș–Şaua Ciucaș–Poiana Dălghiului–Vama Buzăului

Marcaj: cruce roşie, exceptând porţiunea dintre şaua de sub Tigăi şi Vârful Ciucaș, marcată cu banda roşie;

Durată traseu: 3 – 3½ (plus 9 km pe şosea – 2 h – Dălghiu – Vama Buzăului);

Caracteristici traseu: drum de vară, recomandat la coborâre; diferenţa de nivel: 1150 de metri; traseu nerecomandabil iarna.

4MN_img_Vedere-de-pe-Vf-Ciucas-01-13

Descriere traseu: de la cabana Vârful Ciucaș se urcă pe panta Muntelui Chirușca, pe poteca cu marcaj comun, banda roşie şi cruce roşie, până în şaua de sub Tigăile Mari. Se părăseşte marcajul cu cruce roşie şi se îndreaptă spre Vârful Ciucaș. Se ocoleşte ansamblul de stânci al Tigăilor Mari şi stâncile Babele la sfat şi se urcă până la Vârful Ciucaș. Din vârf se părăseşte marcajul banda roşie care se îndreaptă spre creasta Bratocei şi se coboară pe versantul nordic al Ciucașului până în Şaua Ciucaș (1525 m), șa care marchează cumpăna de ape dintre Pârâul Strâmbu şi Dălghiu. În coborâre spre Şaua Ciucașului, pe partea stângă se înfăţişează structura stâncoasă Mâna Dracului sau Mâna cu cinci degete, şi, puţin mai jos, Gemenii Ciucașului.

Din Şaua Ciucașului, la aproximativ 90 de grade spre stânga, se urmăreşte traseul marcat, cunoscut sub denumirea de Plaiul Domnesc, care urmează o culme mai largă, împădurită. Se ajunge pe culme care se parcurge pe o distanţă de circa 500 de metri, de unde se coboară o diferenţă de nivel de aproape 300 de metri. Se traversează apa şi se merge pe poteca care duce la drumul forestier. Circa 1 km se continuă traseul pe drumul forestier spre Poiana Dălghiului, drum forestier care se va intersecta cu drumul forestier de pe Pârâul Prundu. La intersecţia acestor drumuri, vom urmări marcajul cruce albastră până la Vama Buzăului. Se urmăreşte drumul forestier prin Valea Drăghiului până la drumul care vine la Vama Buzăului şi care merge spre Zizin. Se coteşte la dreapta, se ocoleşte Muntele Măgura, spre Vama Buzăului, cale de 9 km. Se traversează Pârâul Dălghiu şi se urmează şoseaua care ajunge la Vama Buzăului.

Sursă: http://www.cabana-ciucas.ro/atractii-in-zona/#5, http://muntii-nostri.ro/