Pădurea și mlaștinile eutrofe de la Prejmer

Padurea si mlastinile eutrofePădurea și mlaștinile eutrofe de la Prejmer sunt considerate rezervație naturală de tip botanic, arie protejată şi considerată importantă la nivel naţional.

Rezervaţia naturală de la Prejmer se întinde pe o suprafaţă de 259 hectare (252 hectare de pădure şi 6 hectare de mlaştină) şi este situată în Depresiunea Brașovului (Țara Bârsei), la limita central-estică a județului Brașov cu județul Covasna, în partea sud-estică a rezervației naturale a Dealului Ciocașului – Dealului Vițelului și cea estică a Dealului Lempeș, lângă drumul județean (DJ112) care leagă localitatea Hărman de orașul Sfântu Gheorghe, la o distanță de 15 km față de municipiul Brașov. Este, de asemenea, străbătută de DN11.

Motivul înfiinţării rezervaţiei naturale a fost protejarea biodiversității și menținerea florei și faunei sălbatice aflate în lunca Oltului într-o stare de conservare favorabilă.

În cele 252 hectare de pădure se găsesc flori rare  protejate prin Directiva 92/43/CE din 21 mai 1992, a Consiliului European: ligularia (Ligularia siberica), ciucurași (Adenophora liliifolia) și moșișoare (Liparis loeselii).

Fauna este diversă, reprezentată de mai multe specii de mamifere mari și mici, păsări, reptile și broaște și o mare varietate de insecte. O parte dintre aceste vieţuitoare sunt protejate la nivel european, sau se afla pe lista roșie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii.