Cabana Vârful Ciucaș–Vârful Ciucaș–Şaua Tigăilor–Cabana Vârful Ciucaș

zimbri17Marcaj: bandă roşie, cabana Vârful Ciucaș – Şaua Tigăilor; cruce roşie, Şaua Tigăilor – Cabana Vârful Ciucaș;

Durata traseu: 2 ½ – 3 h

Caracteristici traseu: traseu în circuit, relativ uşor, exceptând porţiunea de sub vârful Ciucaș; are ca scop vizitarea părţii centrale a masivului; diferenţă de nivel: 350 metri;

Descriere traseu: se urmăreşte poteca ce urcă uşor pe spinarea Muntelui Chirușca, cu marcajul banda roşie, dublat de cruce roşie până în Şaua de sub Tigăile Mari. Aici se părăseşte marcajul cruce roşie, se coteşte la dreapta şi se urcă pieptiş printre stânci până la baza Tigăilor; se ocolesc prin nord, având o splendidă panoramă asupra Văii Chirușca. Se depăşeşte făgaşul pietros al unui vâlcel şi se iese în şaua dintre Tigăile Mari şi Vârful Ciucaș. Se urcă printre stânci şi se ajunge în cel mai înalt vârf din masivul Ciucaș – 1954 m. Din acest punct, se poate observa panorama spre toate zările, începând din Piatra Craiului, în vest, până în Penteleu în est, sau dinspre Tarcău şi Nemira, în nord, până spre Măneciu Ungureni, în sud.

Se revine la traseul de coborâre, până în Şaua Tigăilor (1745 m), marcată de un stâlp indicator. Din Şaua Tigăilor se părăseşte marcajul de creastă banda roşie şi se coteşte la stânga, pe poteca marcată cruce roşie. Se coboară pe sub culmile înguste desprinse din Vârful Ciucaș şi Tigăile Mari şi se poposeşte în şaua de sub Tigăi, părăsită cu aproximativ 2 ore în urmă. De aici, drumul cunoscut la dus, marcat şi cu banda roşie, duce în 15-20 de minute la Cabana Vârful Ciucaș.

Sursă: http://www.cabana-ciucas.ro/atractii-in-zona/#2