Rezervaţia naturală Valea Zimbrilor

rezervatia valea zimbrilorRezervaţia naturală „Valea Zimbrilor” a luat fiinţă în noiembrie 2008, la Vama Buzăului, ca parte a unui proiect de dezvoltare turistică a zonei, la care au participat primăriile Prejmer şi Vama Buzăului, Consiliul Judeţean Braşov şi Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov. Cu o suprafaţă de 10 hectare de păşune şi autorități ce doresc accesarea fondurilor europene pentru lărgirea împrejmuirii cu încă 80 de hectare de pădure, alocate în acest sens de comuna Prejmer, Rezervaţia naturală Valea Zimbrilor este a patra din România. Planul celor care o administrează este ca în viitor să lase zimbrii în libertate, animalele urmând a fi incluse într-un program de repopulare a Munţilor Carpaţi.

Rezervaţia numără în prezent 23 de exemplare. Pe lângă cei 5 zimbri primiţi în 2008 (două exemplare din Austria, doua din Elveţia şi unul din Italia) aceasta a mai primit în anul 2009, din Franţa, încă 5 zimbri. Cerbi și căprioare împart același areal cu legendarul animal, protejat în toată Europa şi care, în condiţii optime, poate ajunge să cântărească şi 900 kilograme.

Primul zimbru născut în rezervaţia de la Vama Buzăului se numeşte Genţiana.

În rezervaţie nu se poate intra cu maşina sau bicicleta, pentru a asigura atât mediul natural al animalelor, cu cât mai puţini factori agresivi externi, cât şi liniştea specifică zonei. Vizitatorii şi turiştii pasionaţi de recreere pot profita de bănci şi foişoare la umbră, iar cei mici de leagăne.

Programul Rezervaţiei este de la 8:00 la 20:00, în fiecare zi a săptămânii, iar preţul biletului în baza căruia se face intrarea este de 2 lei, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii.

Rezervatia de zimbri de la Vama Buzaului